Kako Izabrati Prave Baterije za Kupatilo?

Objavljeno:

Kako Izabrati Prave Baterije za Kupatilo?

  • Slavine
  • Vodič

Kako Izabrati Prave Baterije za Kupatilo?

Kvalitetna sanitarija je veoma bitan element koji doprinosi funkcionalnosti ali i modernom izgledu vašeg kupatila. Ponuda baterija za lavabo i samih umivaonika na tržištu je svakim danom sve veća pa je bitno da osim lijepog dizajna izaberemo i bateriju koja je izdržljiva i kvalitetna. Dobro je da obratimo pažnju i na naše potrebe u kupatilu, na izgled umivaonika i na jednostavnost pri upotrebi. Kako bi napravili najbolji izbor pri kupovini baterija u nastavku teksta možete saznati koje vrste baterija su najčešće u ponudi i na koji način ih možemo razlikovati.

Kako izabrati pravu bateriju za kupatilo

Jednoručne Baterije za Lavabo

Ove baterije se, kao što im samo ime kaže, sastoje se od jedne ručice i česme. Veoma su jednostavne za upotrebu. Voda se pušta podizanjem ručice na gore a zatvara spuštanjem, te se tako reguliše i jačina mlaza vode. Unutar baterije nalazi se mješačka glava koja omogućuje da se topla i hladna voda izmjenjuju. Omogućeno je pomjeranje lijevo i desno, laka je za korišćenje i dovoljno je jednom rukom odvrnuti vodu.

Dvoručne Baterije za Umivaonik

Dvoručna baterija za lavabo sastoji se od tijela baterije i dvije ručice, obično sa strane. Jedna ručica je za hladnu a druga za toplu vodu. Mogu se naći stojeće i zidne, klasičnog dizajna ali i retro izgleda. Naravno ovaj izbor je na vama i zavisi od cjelokupnog izgleda i stila koji želite u kupatilu.

Senzorske Baterije

Ako obratite pažnju na opremljenost kupatila u javnim objektima vrlo često ćete naići na ovaj tip baterije. Senzorske baterije ili bezkontakne baterije za lavabo su vrlo ekonomične zbog smanjenja količine utrošene vode. Razlikuju se od ostalih baterija jer posjeduju senzor te se napajaju iz struje, baterije ili nekog drugog izvora energije. Tehnološka su inovacija u svijetu baterija jer se preko senzora lako kontroliše količina protoka vode. Najčešće se postavljaju u šoping centrima, javnim toaletima, ugostiteljskim objektima i dr. poslovnim objektima.

Potisne Baterije za Lavabo

Još jedan model baterija koje se koriste radi ekonomičnosti i štednje vode su potisne ili vremenske baterije za lavabo. Jednostavnost u upotrebi ovakvih baterija je u tome što se voda pušta samo ako se pritisne dugme i prestaje da teče nakon određenog vremena u zavisnosti od podešavanja. Potisne baterije su takođe u upotrebi u javnim objektima i poslovnim prostorima ali dobar su izbor i za višečlane porodice kao i za osobe sa posebnim i specijanim potrebama.

Stojeće i Zidne Baterije

Prema načinu ugradnje baterije, možete naći dva tipa baterija, stojeće (usadne) i zidne (uzidne). Stojeće baterije su uspravne, montiramo ih na radnu ploču ili lavabo i mogu biti jednoručne ili dvoručne. I zidne baterije mogu biti jednoručne ili dvoručne ali one se montiraju direktno na zid, iznad umivaonika i vezuju na dovod tople i hladne vode. Sa zidnim baterijama dolaze, u setu za ugradnju, ekscentri i rozetne dok uz većinu stojećih baterija dobijate i brinoks crijeva za vezu.

Visoke Baterije za Umivaonik

Visoke baterije su predviđene za nadgradni i ugradni umivaonik. Montiraju se na postolje lavaboa tj. na radnu ploču. Mnogo ih je lakše montirati na nadgradni lavabo odnosno umivaonik bez otvora za bateriju. Modernog su dizajna ali i praktične jer voda ne pršće izvan umivaonika, lako ih je održavati i čine da vaše kupatilo odiše posebnim šarmom.

Baterije sa Tušem

Ovo je posebna vrsta slavina koje se najčešće sreće u kuhinji, pogotovo u profesionalnim kuhinjama. Ipak izvlačeći tuš ima svoju praktičnu primjenu i kod lavaboa u kupatilima a posebno u frizerskim salonima (frizerske baterije).

Nadamo se da smo vam bar malo približili pojedine tipove slavina i njihovu upotrebu i time pomogli u odabiru kvalitetnih ali fukcionalnih slavina koje odgovaraju baš vama i vašem domu.