Kako smanjiti potrošnju vode?

Objavljeno:

Kako smanjiti potrošnju vode?

  • Ušteda
  • Vodič

Procjene su da prosječan čovjek dnevno koristi oko 150 litara vode. To uključuje tuširanje, pranje zuba, puštanje vode iz vodokotlića, pranje veša i ostalih svakodnevnih kućnih poslova. Smanjivanjem potrošnje vode jedan je od najlakših načina da uštedite novac.

Kako smanjiti porosnju vode

Toaleti

Procijenjuje se da su toaleti odgovorni za 30% potrošnje vode na mesečnom nivou. Standardni vodokotlić pri puštanju vode koristi čak 18. litara vode po ispiranju. Visoko efikasni vodokotlići su napravljeni tako da rade isto dok im je potrošnja samo oko 6. litara vode. Jednostavno ugradnja vodokotlića visoke efikasnosti, može drastično smanjiti potrošnju vode u domaćinstvu ili poslovnom prostoru.

Kao tuševi sa malim protokom i vodokotlići sa visokom efikasnošću i vaše slavine se mogu postaviti kako bi se smanjila potrošnja vode. Jedno istraživanje je otkrilo da slavina koja kaplje (čak i samo 6. kapi u minutu) može da potroši čak 1.200 litara vode godišnje. Da biste sprečili nastanak velike potrošnje vode, stalno provjeravajte stanje vaših slavina i baterija. Svako reagovanje na vrijeme i sanacija curenja vode iz slavina štedi vaš novac.