Neprijatan miris u kupatilu?

Objavljeno:

Neprijatan miris u kupatilu?

  • Vodič
  • Kupatilo

Volimo da o svom kupatilu razmišljamo kao o mestu nalik banji gde se opuštamo uz topli tuš i kupku. Ali to je nemoguće ako se u našem kupatilu osjeti neprijatan miris. Ovo su vam dva najčešća uzroka neprijatnog mirisa i šta možete da uradite kako bi riješili problem.

Šta je to sifon (eng. Siphons)?

Sifoni se najčešće prave od metala, čvrste plastike ili elastične plastične cevi. U donjem dijelu sifona se zadržava voda koja otiče iz sanitarija i ima ulogu da spriječi pojavu neprijatnog mirisa iz kanalizacije. Ukoliko se voda ne zadržava u sifonu, pojava neprijatnog mirisa je neminovna. Ako je sifon oštećen ili nije u funkciji, tada je potrebna zamjena sifona na kadi, lavabou ili tuš kabini koju treba da obavi vodoinstalater.

Jedna od stvari koja može smanjiti efikasnost tradicionalnog bojlera je nakupljanje taloga. Tvrda voda često sadrži sedimente poput gvožđa, kalcijum-karbonata, pijeska i magnezijuma. Ovi sedimenti se vremenom mogu taložiti na dnu vašeg bojlera i smanjiti njegovu efikasnost. Isto tako, taj isti talog može se uvući u mehaniku vaše jedinice i oslabiti strukturu bojlera, što će vjerovatno izazvati probleme.

Stop neprijatnom mirisu u kupatliu

Ako pogledate ispod kade, lavaboa ili tuš kabine, vidjećete cijev u obliku slova U. To je sifon čija je svrha zadržavanje male količine vode u svakom trenutku kako bi se spriječilo da gasovi iz kanalizacije vrate kroz cijev u vaše kupatilo. Ukoliko duže vrijeme niste koristili sanitarije koje imaju sifon, postoji mogućnost da je voda u sifonu isparila. Riješenje ovog problema je jednostavno. Pušatanjem vode iz tuš baterije ili slavine nekoliko minuta, sifon će se napuniti i neprijatan miris će nestati.

Sluzav sloj bakterija koje se sakupljaju u sifonu, a nastaju od mješavine vode, sapuna, šampona, kupke za tijelo i dlaka, takođe su uzrok smrada u kupatilu. Rješenje ovog problema možete obaviti sami. Pomiješajte istu količinu varikine i vode i prospite u odvod. Postoji i drugi način za rješavanje nakupljenih bakterija u sifonu. Sode bikarbone sipajte u odvod sanitarije, a zatim dodajte šolju sirćeta. Ostavite 15. minuta da odstoji u sifonu. Nakon toga sipajte vrelu vodu u odvod.